Your SEO optimized title
ventilatie

Is ventilatie alleen genoeg?

Ventilatie is het toverwoord tijdens deze onzekere tijden. Ook nu extra veel mensen thuis werken om besmettingen te voorkomen gaan de kantoren toch langzaam weer open. De grote vraag hierbij is; hoe kunnen we besmettingen voorkomen? Ventilatie komt steeds naar voren als een van de belangrijkste isseu’s. Bij veel onderzoeken hiernaar komen de huidige ventilatiesystemen echter zeker niet altijd goed uit de bus.

Het risico is aanwezig dat er via het ventilatie- of aircosysteem virussen door het gebouw heen gecirculeerd kunnen worden. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor bacteriën en virussen maar voor alle vormen van luchtvervuiling. Dat rechtvaardigd de vraag: Is de ventilatie bij mij op kantoor of gewoon thuis, goed of slecht?

Hoe kunnen we hier mee omgaan ?

Er zijn meer factoren dan alleen de ventilatie die van invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld een ventilatiesysteem dat slecht onderhouden is, of filters die vol gelopen zijn waardoor de lucht niet meer gereinigd wordt. Ook een drukke weg voor de deur of de fabriek om de hoek kunnen van grote invloed zijn. Het is dus belangrijk dat we de lucht en luchtbehandelingssystemen in onze gebouwen controleren. Meten is nu eenmaal weten en maakt het mogenlijk om snel te kunnen schakelen als de kwaliteit van de lucht naar beneden gaat.

Er zijn verschillende waardes die de luchtkwaliteit bepalen. Het is dan ook belangrijk om onderstaande waardes te meten. DIt is nodig om de kwaliteit stabiel te houden en een goed beeld te krijgen over het klimaat waar u in werkt en/of leeft.

ventilatie
  • CO2 en Koolstofmonoxide: Dit zijn geurloze gassen die ontstaan bij een onvolledige verbranding, denk bijvoorbeeld aan kachels. Dit zijn zeer gevaarlijke gassen voor de gezondheid!
  • Vluchtige organische stoffen (VOS): Dit zijn chemische stoffen die in veel van onze producten terug te vinden zijn. Denk hierbij onder andere aan vluchtige delen van schoonmaakmiddelen.
  • Fijnstof: Dit is een verzamelnaam voor kleine zwevende deeltjes in de lucht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roet.
  • Vocht en schimmels: Deze komen tegenwoordig in onze goed geïsoleerde gebouwen steeds vaker voor omdat het vocht niet goed weg kan. Dit komt onder andere doordat er onvoldoende geventileerd wordt, schimmels gedijen hier goed op.

Realtime luchtmonitoren (staande luchtkwaliteitsmeter) is belangrijk naast goede ventilatie.

Door een vaste luchtkwaliteitsmeter in iedere ruimte neer te zetten heeft u altijd inzicht in de luchtkwaliteit. Op het moment dat de luchtkwaliteit minder wordt in een ruimte zullen deze meters u waarschuwen en kan er actie worden ondernomen. Deze actie kan zijn extra ventileren of het inzetten van een luchtreinigings device

Er zijn een aantal modellen die voor het meten van de luchtkwaliteit kunnen worden ingezet.

NuWave Cair:

Luchtmonitor

de NuWave Cair is een professionele oplossing. Deze meten voor u de VOC, fijnstof, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit apparaat kunt u makkelijk aan de muur monteren en de resultaten en waarschuwingen gaan via een App en een portal.

NuWave WB55:

Ventilatie

De NuWave WB55 is een uitgebreide professionele luchtkwaltietmeter. De WB55 zal voor u de fijnstofwaardes vanaf 1.0 PM meten wat inhoudt dat het apparaat kleinere deeltjes meet dan andere vergelijkbare apparatuur. Verder meet dit apparaat ook nog kooldioxide, tempratuur en luchtvochtigheid. Via de portal wordt u direct gewaarschuwd worden wanneer er gevaar dreigt met betrekking tot de luchtkwaliteit.

Uhoo:

Luchtkwaliteit

De Uhoo is een oplossing die de volgende waardes voor u meet: tempratuur, vochtigheid, kooldioxide, VOC’s, fijnstof (PM2.5), stikstofdioxide, koolmonoxide, ozon en luchtdruk. Dit apparaat koppelt u aan de wifi verbinding en zal u via de app op de hoogte houden.

Foobot:

ventilatie

De Foobot meet de waardes meetbaar vanaf PM2,5, VOC’s, temperatuur en luchtvochtigheid voor u. Hij zal u waarschuwen wanneer dat nodig is. Via een app kunt u de resultaten bijhouden en er zijn tot 10 foobot’s op 1 account te activeren.

Moment opname (draagbare luchtkwaliteitsmeter):

Niet iedereen heeft een vaste werkplek. Sommige mensen zijn veel onderweg of werken iedere keer op een andere locatie. Voor deze mensen kan een draagbare luchtkwaliteitsmeter een uitkomst zijn.

Er zijn verschillende producten die u hierbij kunnen helpen.

Atmotube Pro:
ventilatie

De atmoTube Pro Is een luchtkwaliteitsmeter die klein maar wel erg precies is. Hij houdt de volgende waardes voor u in de gaten: PM 1, PM 2,5, PM 10 en Vluchtige organische stoffen. Dit apparaat maakt een connectie met uw telefoon via een bluetooth verbinding waarbij deze dan is gekoppeld aan een app.

Huma-i HI-150:
luchtkwaliteitsmeter

In tegenstelling tot andere apparaten heeft dit apparaat de sensoren binnen in het device zitten. De lucht wordt door het apparaat heen gezogen en dan gecontroleerd. Hij meet de volgende waardes voor u: PM2.5, PM1.0, VOS en kooldioxide. Op een schermpje worden de waardes aan u getoond.

Zoals u ziet zijn er verschillende manieren om de omgeving te controleren zodat u de gezondheid van uzelf, medewerkers en bezoekers kunt garanderen. Een raam openzetten voor extra ventilatie kan helpen maar dat weet u pas zeker als u de luchtkwaliteit ook echt meet.

Wilt u meer informatie neem dan contact met ons op.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ricardo van Omme van O2Health

UA-19262110-3